Hauenstein a déli pfalzi erdők legszebb részén fekszik, idillikus gyógyhely, a festői „Felsentor” által az ember megtalálja a település ékét, mely természetvédelmi területen, hegyek és erdők koszorújába ágyazódik be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A települést a „Rheinpfalzi Hauenstein”-nak – a „Pfalzi Svájc”-nak is nevezik, melynek egyedülálló ismertetőjele a Német Cipőmúzeum. A gyógyhely ennek köszönhetően európaszerte nagy figyelemre tett szert, melyet 1996-ban nyitottak meg és már 1997-ben az európai múzeumversenyen kitüntetést kapott.

Betekinthet a  látogató a világon egyedülálló „Gläserne Schuhfabrik”-ba, mely a hauensteini cipőipar megalapítója dédunokájának, a C. A. Seibel vállalkozásnak a kezdeményezése, szintén Hauenstein nevéhez fűződik. 1886-ban a Seibel testvérek megalapították az első cipőgyárat, mely fellendülésként hatott és így a település hamarosan Németország legnagyobb cipőfalujává válhatott.

  

A hetvenes években megkezdődött az idegenforgalom kiépítése, amely néhány évtized alatt gyorsan fejlődött és minden évben üdülők tízezreit vonzza a déli Pfalz vidékre. Természeti értéke a tiszta és jótékony levegőben, a csodálatos természetben, valamint több száz kilométeres kiránduló útjában rejlik.

Népesség: 4122 fő (2007. április 30. adatok alapján)

Testvérvárosok:

  • Steinegg (Déltirol),
  • Saint–Andre de la Marche (Franciaország),
  •  Csenger (Magyarország)