A Csengeri Hírmondóról röviden

   A Csengeri Hírmondót a Csengeri Városi Tanács alapította 1990 augusztusában azzal a céllal, hogy a csengeri közéletnek legyen fóruma. „A lap azon túl, hogy közhasznú információkkal szolgálja olvasóit, a helyi politikának is fórumot ad, s természetesen kitekintünk tágabb környezetünkre. (1990, augusztus)” – olvashatjuk a nyitószámban. Az újságnak ma is feladata és célja a város és a városkörnyék közéleti eseményeinek rögzítése, az olvasók tájékoztatása, informálása.

   A Csengeri Hírmondó 2002 októberéig, mint a helyi nyilvánosság egyetlen médiareprezentánsa biztosított dialógust az önkormányzat és a lakosság között. A városi televízió, azzal együtt az aktualitásokra hamarabb reagáló híradás megjelenésével az újság, kiegészítve a televízió tevékenységét – sőt a kábeltelevízióval nem rendelkezőknél továbbra is egyetlen írott hírforrásként – eddigi célkitűzéseinek megfelelően egy-egy hónap híresszenciáját adja. Évente 10 számmal jelenik meg, az előfizetési ajánlat is erre szól.
   Bár nincsenek rovatok a lapban, az olvasók megszokott, vagyis azonos helyeken találják a sport, kulturális, önkormányzati, helytörténeti, intézményi híreket. Az első oldalra a hónap legfontosabb történései kerülnek, illetve a tartalomjegyzék és egy-egy fotó jelzi a következő oldalak figyelemre méltó cikkeit.

A lap A/3 formátumú, eleinte négy, jelenleg hat oldalas, külső ívein 2003-tól színes újság. Az arculatváltozás a fejlécet is érintette, amibe bekerült a város eredeti címere. Ezzel a lépéssel egyszerre tett eleget a modernizáció és az értékőrzés követelményének.

<< Ide kattintva megtekintheti a Csengeri Hírmondó számait 2008-tól >>

 

Szerkesztőség:

Az induláskor a főszerkesztői feladatokat Tóth Kornélia látta el. Helyettese: Dégi József, aki 1992 januárjától 2000 decemberéig volt főszerkesztője a lapnak, azóta Mesterné Juhász Beáta.

A szerkesztőbizottság elnöke: Déginé Bulyáki Edit volt 2000 decemberéig.
Felelős kiadó az indulástól Apáti György, 2000 januárjától májusig Magyari Ferenc, azóta dr. Balogh Attila.
A felelős vezetők: Szabó Béla, később Jáger Zoltán, Görbedi László, dr. Váradi József, Molnár Béla, Balogh Zoltán voltak.
A szerkesztőség jelenlegi tagjai: Fábián Béla, Fábián László és Fábián József.