Református templom

A múzeummal szemben magasodik Csenger országos hírű büszkesége, a koragótikus református templom, mely a XIV. században épült. Különösen az utca felől gyönyörű látvány arányos ritmusával, piros-fekete téglákból kirakott falának vibráló felületével, amely az Alföldön létezett monumentális téglaépítészet bizonyítéka. A templom legnagyobb értéke az 1745-ből származó népi reneszánsz motívumokban gazdag, festett kazettás deszkamennyezet.Deszkamenyezet 

E falak között több zsinatot tartottak a reformátusok. Közülük a legfontosabb az 1576. évi volt, amelyet Méliusz Juhász Péter vezetett, aki a zsinat megbízásából összeállította a "csengeri hitvallás" néven ismertté vált téziseket. Ettől a zsinattól számítják a református egyház vallás uralomra jutását.

reftemlom       reftemp2

 

  

Római Katolikus templom

romaitemp

Ritkaságnak számít, hogy három egyház ugyanabban az utcában építí fel templomát. Csengerben a három különböző felekezet tagjai békés egymás mellett élésben gyakorolják hitüket az általuk "Templomok utcájának" elnevezett városrészben.

A közelmúltban felújított római katolikus templom klasszicista stílusban épült.

 

 

Görög Katolikus templom

gortempv

Makovecz Imre tervei alapján készült az új, modern, görög katolikus templom a hívek nagy örömére.

 Adventista templom

 
 
Bár nem kifejezetten a központban van, ám érdemes megtekinteni az építészetileg különleges megoldású Makovecz Imre által tervezett adventista temlomot.
 
 

Az általános iskola belső udvara Osváth László (1892-1970) belügyminisztériumi államtitkár szobrával


Belváros múlt század végén épült műemlék jellegű épületei kisvárosi jelleget adnak Csengernek. Itt áll az un. Jékey-ház klasszicista épülete, mely sokáig a város egyetlen emeletes építménye volt.
A barokk stílust az 1700-as évek végén épült Szuhányi-kastély képviseli.

jekey

Jékey Ház

Igazi látnivaló nyújt a városközpont a Csengerbe látogatóknak. Makovecz Imre világhírű építész keze nyomát dicsérik a varázslatosan szép épületek. Az általános iskola mind külsőleg, mind belsőleg ékessége a városnak. A gótikát idéző belső térkiképzés és az aula lenyűgözi a látogatót. Ebben az épületben kapott helyet a művelődési Központ és a Városi Könyvtár is.

 
Csenger legújabbkori történetének kiemelkedő dátuma 1989. március 1., amikor ismét városi rangot kapott. A várossá válás tizedik évfordulólyán a lendületes urbanizációs fejlődés elismeréseként Hild-éremmel jutalmazták.

Ugyancsak a Makovecz-csoport munkája a Szolgáltatóház, amelynek rusztikus és harmónikus tömbje jól illeszkedik a környezetéhez. A színvonalas egészségügyi ellátás igénye hívta életre a Népjóléti Intézményt. A szakrendelések az erdélyi építészeti hatásokat idéző épületben folynak.

Népjóléti Intézmény  

Csenger középiskolával is büszkélkedhet. Az Ady Endre Gimnázium Szakképző Iskola és Kollégiumba szinte az egész megye területéről járnak diákok. Az országhatár közelsége indokolja, hogy az iskola vezetői vám- és pénzügyőr képzés beindítását tervezik.

A gimnázium jó kapcsolatokat ápol a határon túli hasonló intézményekkel. Közös rendezvényeken, szavalóversenyeken találkozhatnak a magyar anyanyelű diákok.

 


 

Ady Endre Gimnázium

 

Millenium évében, 2000-ben új impozáns térrel gazdagodott a város. A tér középpontjában Párkányi Raab Péter budapesti szobrászművesz alkotása, államalapító Szent István királyunk lovasszobra áll.

 

 

 Szent István tér

 

Mélisz Református Idősek Otthonának fenntartója a Csenger Református Egyházközség. Az emelt szintű szolgáltatást nyujtó, ezerkétszáz négyzetméteres otthonban a férőhelyek száma negyvenkilenc.

 

Méliusz Református Idősek Otthona


A monumentális és mégis könnyed Sportcsarnokban akár nemzetközi mérkőzések, rendezvények is tarthatók, ám elsősorban a lakosság sportolási igényeit szolgálja.

 
Sportcsarnok

 

Az általános Iskola aulája

 


             Forrás:Szatmár ékszerdoboza Csenger